søndag den 15. juli 2012

Opskrift: Tabbouleh uden bulgur og canarisk rød mojo


Jeg har blogget om dette på den anden blog - en bulgurfri version af tabbouleh og en skøn canarisk mojo med peberfrugt.

Fremover bliver det nok sådan at jeg linker mellem de to blogs hvis jeg synes noget er relevant begge steder, i stedet for at poste den fulde opskrift to steder. Og så bare med lidt ekstra kommentarer hvis nødvendigt.
Håber det ikke bliver for forvirrende.
Mest af alt for mig selv.

Denne bulgurløse tabbouleh er fuld af blomkål og broccoli og urter, og fylder ikke meget i kulhydratregnskabet. Den smager skønt sammen med mojoen, og sammen med feks. stegt kylling bliver det en fyldig men stadig let frokost - og til aften er det perfekt sammen med en stor rød bøf, eller andet oksekød, sammen med masser af (krydder)smør.

Opskrift: Cheesecake / ostelagkage med jordbær/rabarberkompot, blåbærgelé og bund af kammerjunkere



Torsdag aften havde vi besøg af mine forældre så de kunne se vores nye overdækkede terrasse - og ikke mindst være med til at spise derude. Vi sidder derude næsten hver dag i øjeblikket, uanset om det regner eller ikke, og det er skønt med 25 ekstra m2 som kan bruges som spise"stue".


Menuen til den aften blev en sous vide-tilberedt oksecuvette (varmet i ca. et døgn ved 56 grader - den blev desværre ikke den store succes efter vores mening, og det er nok sidste gang vi forsøger os med cuvette - det er bare ikke lige den rigtige udskæring til os) og en tabbouleh som der kommer mere om senere - men først vil jeg vise disse lækre små ostekager, som blev til med kammerjunkerne fra sidste uge.
Jeg har tidligere lavet en islagkage med bund af fuldkornskammerjunkere (den farlige slags med sukker osv. i - du kan se den her) og det fungerede rigtig godt, så det måtte prøves om det også kunne fungere til ostekage, med kammerjunkerne uden mel og sukker.


Jeg lurede lidt på flere opskrifter og endte ud med min egen version af en bagt ostekage - bunden lavet af kammerjunkerne, mørk chokolade fra Valrhona, smør og kokosolie - fyldet lavet af flødeost, æg, creme fraiche og jordbær/rabarberkompot, og en top af blåbærgelé - pyntet med nogle af ribsene vi fik foræret sidste weekend.


Egentlig ville jeg have lavet én stor kage, men endte i stedet ud med at få brugt disse serveringsringe til at lave portionsanretninger.
Der var et par småting der gik galt undervejs, men i får opskriften og fremgangsmåden som den burde være lavet - og som den bliver lavet næste gang, hvis den bliver lavet igen.
Det er jeg nu ret sikker på den gør.
I hvert fald noget lignende.


Cheesecake / ostelagkage med jordbær/rabarberkompot, blåbærgelé og bund af kammerjunkere:
5 personer


Bund:

ca. 150 g kammerjunkere (hvis du ikke vil lave low carb versionen, så brug feks. fuldkornsversionen af kammerjunkere fra Kelsen, eller ganske almindelige kammerjunkere)
70 g mørk chokolade (jeg brugte Valrhona Guanaja)
2 spsk blødt smør
1 spsk kokosolie

Varm ovnen op til 200 grader.
Alle ingredienser blendes/samles i minihakker eller foodprocessor.
Smør 4 eller 5 ramekiner eller serveringsringe godt med smør og sæt alle forme/ringe på en stor ovnfast tallerken eller fad. Fordel derefter dejen i formene og pres den ud i bunden med en ske eller enden af en trægrydeske så den er jævn.
Bag bundene i 10 minutter og tag dem ud af ovnen. (Der vil smelte smør fra under bagningen, men det betyder ikke det store - bare sørg for at have en tallerken under, hvis du bruger serveringsringene uden bund).

Fyld:

200 g fuldfed flødeost (jeg bruger den billige fra Lidl)
4 spsk jordbær/rabarberkompot
2 spsk sukrin melis
1 tsk vaniljesukrin
1 tsk vaniljeekstrakt
1 æg
125 g creme fraiche (jeg brugte en 15% fra Lidl, men brug gerne en 18% hvis du ikke kan finde 15% - jeg vil dog ikke afvise at 6 eller 9% også kan bruges, men det er ikke afprøvet)
1/2 tsk citronsaft

Sænk ovntemperaturen til 190 grader.
Pisk osten godt med kompot, 2xsukrin og vaniljeekstrakt. Tilsæt ægget og pisk det godt ud inden creme fraiche og citronsaft tilsættes og piskes med.
Smag evt. om der skal mere sukrin i (medmindre du ikke er glad for at smage på noget med rå æg i).
Fordel fyldet ovenpå de let afkølede bunde og sæt formene i ovnen igen i ca. 10 minutter.
Sænk temperaturen til 150 grader og bag kagerne i endnu 10 minutter - hold øje med om de begynder at blive mørke - læg evt. staniol over.
Efter endt bagning tages kagerne ud af ovnen og køler af i formene - det er vigtigt at de ikke tages ud af formene endnu, da geléen først skal hældes på og stivne.

Blåbærgelé:

2 dl ægte blåbær fra frost, eller friske hvis du kan få fat i dem
2 dl vand
ca. 1 spsk sukrin
ca. 1 spsk gelatinepulver (jeg bruger noget købt i Metro, men hvis det er ligesom dette fra Dr Ötker, så svarer 1 tsk til 2 blade husblas,  hvis du hellere vil bruge det)
ca. 3 spsk vand


Blåbær og vand koges op i ca. 15 minutter til bærene begynder at koge ud. Pres saften gennem en sigte hvis du gerne vil have geléen nogenlunde jævn. Det giver ca. 1 1/4 dl saft.
Mens saften stadig er lun, opløses gelatinepulver i 3 spsk vand og tilsættes til saften. Hvis ikke pulveret vil opløses ordentligt, så varm evt. saften i mikroen i intervaller af 20 sekunder til der ikke længere er klumper i.
Fordel nu gelésaften i formene og sæt kagerne på køl, gerne i et døgns tid. Tag dem ud af køleskabet 1-2 timer før servering, da bunden ellers er meget hård.
Hvis du har brugt ramekiner så server kagen i formen - har du brugt serveringsringe, så løsn forsigtigt kagen i kanten med en kniv og lusk kagen over på en ren tallerken.
Pynt evt. med sigtet sukrin melis og friske bær - i dette tilfælde ribs.

OBS: Jeg fik tilsat for lidt gelatine i starten og saften ville derfor slet ikke stivne. Da havde jeg desværre allerede hældt den over kagerne.
Da jeg fandt ud af at jeg kom til at vente længe på den stivningsproces, hældte jeg forsigtigt saften fra igen, tilsatte mere gelatine direkte i saften og opløste det i mikroen. Derefter satte jeg skålen med saft i fryseren i et kvarters tid, til jeg kunne konstatere at den var begyndt at stivne. Så varmede jeg den kortvarigt i mikroen igen til den blev flydende, og hældte den over kagerne - igen.
Så hvis du er i tvivl om mængden af gelatine, så prøv med denne metode.
Men regn med ca. 1 spsk gelatine af denne type pr. dl. væske, og ca. tre gange så meget vand til at opløse i, hvis ikke du opløser den direkte i saften/væsken der skal stivne.

Konklusion:

Gelélaget blev måske en anelse for tykt eller solidt, så overvej kun at lave det ganske tyndt medmindre du er ekstremt glad for gelé/Jell-O.
Bortset fra det, så blev det en ret vellykket dessert - bunden smagte fint af chokolade og "kiks", fyldet var cremet og med en diskret smag af jordbær/rabarberkompotten, uden at være for sød - og så synes jeg de er ret dekorative som portionsanretninger.
De kan justeres med hvilken som helst frugt- eller bærsmag i fyldet, eller holdes helt neutrale kun med vanilje - og geléen øverst kan laves i mange farver med forskellige typer saft, eller evt. ved at bruge lidt pastafarve, hvis ikke man har nogen problemer med det.
Bunden kunne også laves kun med en blanding af mandler/forskellige nødder, chokolade og smør/kokosolie, så at man ingen low carb kammerjunkere har er ingen hindring.
Det er faktisk en ret anvendelig dessert.