mandag den 1. oktober 2012

Opskrift: Kokos/mandel crumble med figner og nektariner, og vaniljekokosfløde


Efter meatzaen forrige lørdag, hvor vi ikke kunne spise så meget, var der alligevel plads til en lille dessert mens vi så Matador (lørdagen før igen, efter aftenens afsnit, blev vi enige om at vi ikke kunne vente en uge på næste afsnit, så vi gik i gang med hele serien på dvd og blev færdige søndagen efter. Skide hyggeligt, men umanerligt uproduktivt, når man er "nød" til at se 2-3 afsnit på en aften. Godt vi er færdige nu. Men lur mig om vi ikke alligevel vil se den lørdag aften, hvis ikke vi skal andet).
Der var stadig figner og nektariner tilbage efter den mislykkede frugtpizza, så jeg lavede spontant en lille bagt crumble med kokosfløde til.

Normalt ville jeg lave crumbledej af nogenlunde lige dele smør, havregryn, mel og sukker, evt. med lidt mandler og marcipan i.
Nu blev det i stedet til smør (næste gang bruger jeg kokosolie), hakkede mandler, revet kokos og boghvedegryn, og så en anelse sødning i form af kokossukker.

Om man bruger havregryn eller boghvede er i GI forstand næsten ligegyldigt, da begge har en GI på ca. 40 - men er man glutenallergiker er boghvede en god løsning. Medmindre man gerne vil betale i dyre domme for glutenfri havregryn.
Eller man bare gerne vil have de ekstra fibre som havregrynene kan tilbyde.
Hvis ellers det har noget at sige i sådan en beskeden portion som denne.

Kokos/mandel crumble med figner og nektariner, og vaniljekokosfløde:
2 personer

2 figner i små tern, top og bund skåret af
2 nektariner i små tern
15 g revet kokos
25 g blødt smør (eller smeltet kokosolie)
25 g hakkede mandler
15 g boghvedegryn eller havregryn
1 spsk kokossukker

den tykke fløde fra en dåse kokosmælk der har stået køligt et døgns tid (så fløden samler sig i toppen)
et par tsk vaniljepulver
1-2 tsk sødemiddel (Sweet Freedom sirup, agavesirup, Sukrin melis, kokossukker melis eller lign.)

Læg frugten i to små ramekiner/ildfaste forme eller et lille fad. Bland smør med mandler og boghvede.
Drys først kokos ovenpå frugten, og fordel derefter smørblandingen oven på (på denne måde brænder kokosmelet ikke så nemt på). Drys med kokossukker.
Bag frugten i ovnen ved 180 grader i ca. 20 minutter til frugten er varm og mør (tiden afhænger lidt af hvor stor portionen er) - dæk evt. formen med staniol hvis kokosen begynder at blive mørk.
Bland kokosfløden med vanilje og evt. sødemiddel, og server den til den varme crumble.

Konklusion:

Super lækker lille efterårsdessert, som er hurtig at lave, og som kan laves med næsten hvilken som helst slags frugt eller bær der er i sæson (syrlige bær kræver dog nok lidt mere sødemiddel).
Jeg havde noget af den tykke kokosfløde på frost, som jeg tøede op i mikroen, men man kunne også sagtens spise den med creme fraiche (tror faktisk Lækkermåsen spiste begge dele til).
Uanset hvad den spises med, så er det en skøn dessert som der godt kan arbejdes videre med.