søndag den 27. januar 2013

Opskrift: Bløde cookies med jordnøddesmør, mandelmel, nødder, kakaonibs, chokolade og salt


I kommer nok til at høre en del om den havefødselsdagsfest vi skal holde til sommer, for jeg går og hygger mig med at finde mulige opskrifter, nu hvor jeg har været så letsindig at bestemme mig til at lave det meste af maden selv (Lækkermåsen har fri hele ugen op til, vi betaler os fra at få leveret og stillet telt op med bund, borde, stole og det hele, og de tre fridage jeg har taget inden må kunne gøre det - med forhåbentlig færdigbagte kager i fryseren inden. Håber ikke jeg kommer til at fortryde).

Her er kagerne fra Chocolat,
som blev en smule for flade
Projektet de sidste par dage har været at finde en opskrift på en slags småkager/cookies som kan serveres til kaffen/efter desserten. Helst ville jeg have en helt sprød kage, evt. lidt blød i midten, men det er vist ikke sådan lige at lave uden sukker og mel.
Først på ugen prøvede jeg disse fra Chocolat, hvor jeg erstattede sukker med halvt Sukrin Gold, halvt kokossukker - og selvom smagen blev lækker, så flød de meget ud og blev lidt smuldrede i konsistens.
Et tip i en low carb Facebook gruppe førte mig til Madbandittens peanut cookies, som stammer fra Fristende Lavkarbo bogen - de skulle stadig ikke blive helt sprøde, men virkede til at være lidt mere sammenhængende, så i dag tog jeg udgangspunkt i den opskrift, men tilføjede nogle af de gode ting fra Chocolats opskrift - og det kom der følgende kager ud af.

Opskrift: Bløde cookies med jordnøddesmør, mandelmel, nødder, kakaonibs og chokolade
ca. 10-12 kager

100 g blødt smør
1/4 dl Sukrin Gold
1/4 dl kokossukker
1 æg
2 spsk crunchy jordnøddesmør
3/4 dl affedtet mandelmel fra Funktionel Mad
½ tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver
25 g ristede grofthakkede hasselnødder (skallen behøver ikke være fjernet helt - jeg rister som regel en hel bradepandefuld ad gangen, og der er altid en del nødder hvor skallen ikke er så nem at fjerne. Dem gemmer jeg i en pose, og bruger til bla. ting som denne opskrift, hvor det ikke betyder det store for udseendet, at der stadig er lidt skal på)
10 g kakaonibs
50 g grofthakket mørk chokolade, min. 70%
et nip flagesalt

Tænd ovnen på 160 grader almindelig varme.
Pisk det bløde smør sammen med sukrin og kokossukker til det er lyst og luftigt. Tilsæt ægget og jordnøddesmør og pisk grundigt.
Bland mandelmel, vanilje, bagepulver, nødder, kakaonibs og chokolade i en skål, hæld det i æggeblandingen og pisk dejen hurtigt igennem.
Sæt dejen i klatter på en bageplade med bagepapir eller silikonemåtte (jeg bruger en isske så de er nemme at lave nogenlunde samme størrelse) med lidt afstand - de flyder en smule ud. Drys med et lille nip salt på hver kage.
Bag kagerne midt i ovnen i ca. 12-15 minutter - jeg startede ud med 175 grader, men de begyndte at blive lidt mørke i kanterne, så jeg sænkede temperaturen til 160, og det vil jeg nok bage dem ved hele tiden, næste gang. Så hold øje med dem og sænk evt. varmen hvis ikke de ser ud til at være nok i midten.
Lad dem afkøle på en bagerist (de er stadig ret bløde når de er varme), og sæt dem derefter i køleskabet, hvor de bliver lidt mere faste i konsistens.
Burde kunne gemmes i hvert fald en uges tid på køl.

Konklusion:

Jeg har stadig ikke fået de helt sprøde småkager ud af det, men denne version hænger bedre sammen, og flyder ikke så meget ud, så indtil videre tror jeg at det er vinderen.
Smagen fejler i hvert fald ikke noget - de er ikke voldsomt søde, men har fin smag af chokolade og nødder. Jordnøddesmøret er måske ikke så gennemtrængende som det godt måtte være, så måske skal der lidt mere i næste gang.

Hvis du har en afprøvet opskrift på sprøde småkager/cookies uden sukker og korn, så vil jeg meget gerne høre om den.
Kan det i det hele taget lade sig gøre at bage sprødt uden almindeligt sukker og mel?