lørdag den 23. februar 2013

Opskrift: Pæretærte


Jeg har haft en hård dag i dag.
For det første har jeg stået op i køkkenet mere eller mindre fra kl. 8 i morges til det begyndte at blive mørkt, kun afbrudt af lidt tid foran computeren på kontoret, hentning af æg da jeg løb tør, og læsning af reklamer.
For det andet har jeg måttet smage på hele tre kager, som er blevet bagt som test inden de skal serveres for fremtidige gæster.
It's a tough job, but someone's gotta do it.

Vi lægger ud med en pærekage/pæretærte fra Tatjanas bog Low Carb Lækkerier - jeg har fået lov til at offentliggøre nogle enkelte opskrifter for at reklamere lidt for bogen (som jeg dog selv har købt og betalt, så ingen skjulte sponsorater der), men jeg har i øvrigt ændret en del på sammensætningen af ingredienserne, så det er ikke helt samme opskrift.
I øvrigt kan jeg kun anbefale at du køber bogen hvis du er til bagværk, desserter og kager low carb style. Jeg har ikke fået afprøvet så meget endnu, men det jeg har, har været en succes.

Nå men engang for ca. 1 1/2 år siden henkogte jeg en masse pærer vi fik fra naboen, og jeg havde stadig et par glas stående. De er henkogt i sukkerlage, og det er selvfølgelig ikke særlig low carb, men det meste af lagen bliver jo heldigvis liggende i glasset, og jeg skulle altså have ryddet ud i køleskabet. Man kan sagtens bruge friske pærer som ikke indeholder skyggen af tilsat sukker, bare de er en smule søde i sig selv.

Pæretærte:
1 tærteform på ca. 23 cm + en testmuffin

30 g koldpresset rapsolie
30 g smeltet kokosolie
1/2 dl sukrin gold
1/2 dl kokossukker
1/2 dl agavesirup
3 æg, gerne med stuetemperatur
1 dl græsk yoghurt
1 dl skyr
1 dl mandelmel (den fine affedtede type fra Funktionel Mad - jeg brugte dog halvt af den, og halvt af den hjemmelavede)
1 spsk FiberHusk
1 1/2 spsk stødt kanel
2 tsk bagepulver
4 pærer skåret i tern

Tænd ovnen på 180 grader almindelig varme.
Pisk rapsolie, kokosolie, sukrin, kokossukker, sirup og æg sammen i en skål, til det bliver en tyk æggesnaps. Pisk yoghurt og skyr i (grunden til jeg ikke tilsatte dette fra starten var at de var kolde fra køleskabet, og så risikerer man at kokosolien stivner, hvis ikke den er pisket ordentligt ud først).
Bland mandelmel, FiberHusk, kanel og bagepulver sammen, og rør det godt ud i æggesnapsen. Vend til sidst pærestykkerne i.
Smør en tærteform grundigt (jeg bruger sprayfedt, det er så dejlig nemt) og drys evt. med mandelmel - hæld dejen i formen og bag den midt i ovnen i ca. 30 minutter. Test med en kødnål i midten af kagen - når ikke der hænger dej ved, er den færdig.
Spis tærten med det samme mens den er lun, eller køl den af på en rist i formen (min faldt lidt sammen efter den kom ud af ovnen), og frys den evt. ned. Lunes igen i ovnen og serveres med vaniljeis, creme fraiche eller flødeskum.

Konklusion:

Jeg er stor fan af pæretærten fra de gode gamle Karoline bøger, men jeg vil næsten sige at jeg ikke savner den efter at have smagt denne tærte. Den er blød, lidt snasket og smager skønt af pærer, og det er ikke til at smage at der hverken er almindeligt sukker, mel eller smør i.

Tips til ingredienserne:
- Rapsolie og kokosolie kan udskiftes med smør, eller brug halvt smør halvt rapsolie - når man bruger halvt kokosolie kan man stort set ikke smage kokos, men jeg tror det bliver for meget kun at bruge kokos - medmindre man anvender den type der er uden smag. Bruger man kun rapsolie kunne jeg godt forestille mig den bliver lidt FOR snasket, da smør eller kokosolie jo stivner når det bliver koldt, og derfor er med til at gøre den en smule fast.
- Jeg har brugt sukrin gold og kokossukker for at undgå den kølige fornemmelse der kan opstå ved kun at bruge almindeligt sukrin, men er du ikke følsom overfor det, så kan ren sukrin også bruges, hvis du helt vil undgå kalorierne fra kokossukker (og den smule der er i sukrin gold).
- Udskift agavesirup med yaconsirup (som har lavere GI men er svært at få fat i), Sweet Freedom sirup (som er sundere end agave), honning eller ahornsirup - jeg ville normalt have brugt SF, men har stadig et par flasker agave i skabet som jeg er for nærig til at smide ud.
- Der skulle have været 4 æg i, men jeg løb tør midt i det hele, så i stedet for det sidste æg brugte jeg 1 dl skyr. Du kan også undlade den græske yoghurt og så bruge 3 æg og 2 dl skyr - eller ingen skyr og 2 dl yoghurt. Jeg synes ikke man mangler ægget, og man kan ikke smage det syrlige fra skyr/yoghurt.
- Jeg brugte som nævnt halvt af mit hjemmelavede mandelmel og halvt af det fra Funktionel Mad. I en dej der skal være snasket som denne, tror jeg godt man kunne bruge 100% hjemmelavet, da det ikke er så vigtigt hvor meget den suger. Evt. kunne man bruge lidt mere FiberHusk hvis den ser for tynd ud.
- Endelig kunne man lave det til en æbletærte bare ved at bruge æbler i stedet for pærer (kanelsmagen passer jo fint til æbler også) - en rabarbertærte ved at udskifte pærer med rabarber og kanel med feks. vanilje og lakrids for at gøre den rigtig fræk - eller måske en bærtærte med blåbær, hindbær, brombær eller jordbær, igen uden kanel men måske med et ordentlig skud vanilje.

Det er i hvert ikke sidste gang jeg laver denne tærte - i en eller anden form.