Butikker/ingredienser

Hermed følger

1. En liste over de butikker og netbutikker jeg har prøvet at handle hos, og som jeg kan anbefale, eller som jeg har set anbefalet andre steder - der findes rigtig mange netbutikker der forhandler denne type produkter, så det er som regel bare at sammenligne priserne og fragten for at finde det bedste sted.
2. En liste over nogle af de ting jeg anvender i low carb madlavningen, som kan være lidt specielle og som måske ikke lige findes i Daglig Brugsen i Øster Snede. (Bliver løbende opdateret).
Mange kan dog findes i den lokale helsekost, og ellers bestilles på nettet, ofte med stor fordel hvad prisen angår. Jeg har bl.a. bestilt en del hos de engelske butikker jeg nævner nedenfor, hvor det stadig godt kan betale sig selvom man betaler lidt ekstra i fragt - i hvert fald hvis man bestiller en større mængde af gangen.
Endelig er der også flere ting man med fordel kan lave selv, hvis man har en nogenlunde effektiv blender eller foodprocessor - her linker jeg til det jeg selv har prøvet at lave.

BUTIKKER/NETBUTIKKER:

Ren Velvære
Her har jeg bla. købt økologisk kokosolie (inden jeg fandt Healthy Supplies), kakaonibs, palmesukker og FiberHUSk - de har en fast lav fragtpris på 29,50 kr. (ved dog ikke med sikkerhed om det gælder uanset vægt), hvilket må siges at være meget rimeligt for en dansk butik.
De kører ind i mellem kampagner med rabat på forskellige varer, eller fragtfri uge.

ViiVaa
Jeg har dags dato endnu ikke prøvet at bestille herfra, men jeg kan se at der er mange der bruger dem, og bla. Jane fra Madbanditten anbefaler dem her.
De har også en meget rimelig fragtpris, og kan med nogle af de tilbudspriser de kører med sagtens matche andre danske forhandlere. Og så har de umiddelbart mange varer, som gør at man kan nøjes med at shoppe ét sted.

Helsam
Helsam leverer varer til rigtig mange helsekostbutikker, og udover at man kan bestille og få leveret direkte fra Helsam, så kan man også bestille varerne til afhentning i de fleste lokale helsekostbutikker, og dermed få fragten gratis. Så hvis du har en helsekost med en begrænset mængde varer, så tjek om ikke de får leveret fra Helsam, og bestil så varerne til levering i butikken.

Vita Me (samme som Goji King, men de skifter permanent til Vita Me engang efter nytår)
Denne engelske netbutik forhandler rigtig mange typer "superfoods", og man kan med fordel købe bla. kakaoprodukter, kokosolie, lucuma og vaniljepulver.
De har en meget overskuelig oversigt i venstre side hvor produkterne står i alfabetisk rækkefølge, og under hvert produkt er der mulighed for at vælge forskellige mængder. Fragten følger de mængder man bestiller, så her kan det feks. godt betale sig bare at købe en pose vaniljepulver, da fragtprisen for små portioner er meget rimelig.
På den nye Vita Me side er der desuden lavet en ordning med at fragt til Danmark er gratis ved ordrer over 130 pund - er man flere der går sammen, vil det snildt kunne betale sig!

Healthy Supplies
Denne engelske netbutik er en ren guldgrube af produkter, både til low carb brug og almindelig sund madlavning, og det er her jeg har lagt flest penge på low carb ting indtil nu. Man kan især med fordel købe økologiske mandler, diverse nødder, frø, kerner, kokossukker, tørrede frugter og bær, og sødemidler/sirupper af alle slags.
Det tager lige lidt tid at finde ud af hvordan siden er bygget op, og hvordan søgesystemet fungerer, men jeg er blevet rigtig glad for den, og også for de informationer man kan finde om de enkelte varer - desuden findes der også opskrifter på siden. De har en Facebook side med ugentlige konkurrencer, og tager jævnligt nye spændende produkter ind (som de skriver om på deres Facebook side, så det kan godt betale sig at følge lidt med der, hvis man vil holdes opdateret).
Hvis man køber op til ca. 23-24 kg har de en fast fragtpris til Danmark på pt. 17 pund, så hvis man har råd, kan det godt betale sig at fylde kassen op. Desuden opererer de med en lavere pris hvis man køber 3 af hver vare, og endelig en fast rabatprocent der stiger jo mere man køber for. Dvs. man kan faktisk godt tjene fragten ind, og lidt mere til, hvis man udnytter de kg man kan købe for samme fragtpris.

iHerb
Jeg købte mine første Low Carb varer hos iHerb i USA, og selvom det virker fjollet at bestille varer hjem fra USA, så kan det med lidt omtanke godt betale sig for flere forskellige varer.
Bla. den fine type kokosmel som jeg har skrevet om her, og forskellige Stevia produkter - og hundredevis af andre ting.
Det "eneste" man skal være obs på er, at man skal holde sig under køb for 80 kr. hvis man vil undgå at betale told og moms, så det kræver lidt udregninger at få mest muligt ud af den faste fragtpris på USD 6 til Danmark.
Jeg har allerede bestilt en del gange fra iHerb og supplerer hver gang op med små ting, så jeg kommer op på lige omkring hvad der svarer til 80 kr., og det har fungeret fint indtil nu.
Har du mod på at bestille hos iHerb, så kan du, ved at benytte min kode KEB549, få 5 USD rabat på den første bestilling - se mere i indlægget om kokosmel.

INGREDIENSER:

Krydderier/diverse smagsstoffer:

Vaniljepulver:
Pulveriseret vaniljestang, som bruges til at krydre alt fra desserter og kager til kød og dressinger med.
Er nemt at bruge hvis det skal gå hurtigt og man ikke gider stå og skrabe korn ud af en stang selv - men jeg synes dog det giver lidt mere smag kun at bruge korn.
Jeg har købt økologisk pulver hos Vita Me i England, hvor man kan købe portioner fra 60 gram og op til 1 kg. 125 g, som er en meget passende portion, koster knap 16 pund - og hvis du kun køber denne ene vare, koster fragten lidt over 1 pund til Danmark. Til sammenligning koster 10 g øko pulver fra Urtekram minimum ca. 20 kr. herhjemme.

Mel:

Kokosmel:
I Danmark betyder kokosmel normalt den fintrevne type, som man feks bruger som topping på drømmekage - men når kokosmel bruges i low carb kageopskrifter er det typisk den helt fine type der anvendes, og den kan ikke umiddelbart erstattes af den revne kokos.
Den indeholder en større mængde protein og fibre og færre kulhydrater end den revne kokos, og den suger meget væske.
Jeg køber den hos iHerb hvor 454 g koster 5,81 USD.
Herhjemme kan man få en meget kulhydratfattig udgave hos Raw and More, men den er ret dyr i både indkøb og fragt.
Helsam har en anden udgave som er lidt billigere i indkøb, og som nævnt kan man få den fragtfrit til sin helsekost - den er så knap så kulhydratfattig.
Endelig kan man også lave sin egen udgave af rest"pulpen" fra når man laver kokosmælk - jeg har ikke prøvet endnu, men fremgangsmåden er den samme som ved hjemmelavet mandelmælk/mel - se under Mandelmel nedenfor.

Mandelmel:
Lige som med kokosmel, så kan den fine type mandelmel ikke altid erstattes af hjemmemalede mandler - melet fra Funktionel Mad indeholder meget lidt fedt og suger meget væske.
Man kan købe det hos en af de forhandlere de henviser til her - feks. Helsam hvor 500 g koster 99 kr. I nogle andre netbutikker kan man være heldig at finde det på tilbud lidt billigere.
Man kan også lave sin egen udgave af rest"pulpen" fra når man laver mandelmælk - se min fremgangsmåde her. Min udgave er dog, indtil videre, med skal, og det gør at den godt kan blive en smule bitter når melet bruges til bagning. Vil man undgå det, skal mandlerne smuttes inden de bruges til mandelmælken.

Mælk:

Kokosmælk:
Kan købes på dåse, eller evt. i karton hvis man ikke er glad for dåser. Eller man kan lave det selv, som her.
Kokosmælk kan anvendes i gryde- og wokretter, i desserter og kager i stedet for almindelig mælk eller fløde, og det kan bruges til feks. varm kakao - generelt alle steder hvor man ville bruge almindelig mælk, og ikke har noget imod kokossmagen. Kokosmælk er laktosefri, og egner sig derfor godt til mælkeallergikere, og veganere, og hvis ikke mælken har været varmet op, så er den også egnet til raw-køkkenet.
Køber man sin kokosmælk bør man holde lidt øje med kulhydratindholdet, da det svinger meget mellem de forskellige mærker.
Nogle mærker indeholder også diverse E-numre (stabilisatorer) - og endelig bør man kigge efter hvor meget kokos der er i, og undlade at købe light-versionen, da det bare er mindre kokos og mere vand.

Mandelmælk:
Kan købes nogle steder i karton, men jeg har kun prøvet at lave den selv som her.
Ligesom kokosmælk kan mandelmælken anvendes alle steder hvor man ville bruge almindelig mælk - den smager mere neutralt end kokos, hvilket kan være en fordel i visse retter.
Den er også laktosefri og egner sig til samme kostgrupper som kokosmælken.

Nøddesmør:

Kokossmør/creamed coconut:
Har jeg kun prøvet at lave selv, af revet og tørret kokos - se fremgangsmåden her.
Kræver en rimelig god blender eller foodprocessor.
Det bruges feks. i slik/konfekt, kager og desserter, eller til at give kokossmag i feks. wok-retter.
Smørret stivner ved normal stuetemperatur og bliver temmelig hårdt, og det kan derfor med fordel bruges til kager og konfekt der skal stivne på køl - det kan smeltes ved at stille glasset i en skål med varmt vand, eller forsigtigt ved korte intervaller i mikroen. Det brænder nemt på, så det må ikke få for meget varme.
Kan opbevares i et rent glas i et køkkenskab.

Mandelsmør:
Har jeg kun prøvet at lave selv, af rå mandler, evt. med lidt sødemiddel - se fremgangsmåden her.
Kræver en rimelig god blender eller foodprocessor.
Det bruges ligesom kokossmør i feks. slik/konfekt, kager og desserter, til morgenmaden, eller feks. som dip til frisk frugt.
Smørret stivner ikke når det er koldt - jeg opbevarer det i et rent glas i køleskabet, men det kan muligvis også holde sig ved stuetemperatur.
En anden anvendelse er at lave en hurtig udgave af mandelmælk, hvis man ikke lige har fået mandler sat i blød - blend 1 del mandelsmør med 5 dele koldt vand, så har du en hurtig mandelmælk, som kan drikkes eller bruges som den er, eller evt. sigtes gennem et osteklæde hvis man vil have den helt uden mandel"fnuller".

Jordnøddesmør/peanut butter:
Findes i en creamy og en crunchy version - jeg bruger mest creamy.
Sørg for at købe en god kvalitet, helst økologisk, hvor der udelukkende bruges jordnødder og en smule salt, og ikke alle mulige tilsætningsstoffer og vegetabilske fedtstoffer.
Jeg køber som regel den der hedder Machandel, som er økologisk med 99,3% nødder - Rema 1000 har den til ca. 20 kr. for 350 g.
Alternativt hvis den er på bud - Green Choice, der som regel er lidt dyrere, men som indeholder lige så mange procent nødder.

Olier:

Kokosolie:
Det nye vidundermiddel, som kan bruges til stegning, bagning, desserter, kager og endda til at putte i hovedet som ansigtsolie (og det gør jeg med stor tilfredshed - jeg har en ret tør hud om vinteren og kommer nemt til at klø, men kokosolien holder ansigtet fint og fugtet en hel dag - jeg bruger den uden duft og smag).
Det tåler ret høje temperaturer og indeholder en masse sunde fedtsyrer.
Jeg har indtil videre prøvet 4 udgaver - Urtekrams som nogle gange kan fås på tilbud til ca. 78-80 kr. i Netto, den uden lugt og smag fra Cocosa, en almindelig med kokosduft og smag også fra Cocosa, og en med duft og smag fra Biona.
Den økologiske Biona kan købes i 800 g bøtter hos Healthy Supplies til ca. 15 pund. Normalt er kg prisen herhjemme i nærheden af 200 kr., hvis ikke mere.

Sirup:

Agavesirup:
Jeg sprang hurtigt på agave-bølgen da jeg læste hvor lavt et glykæmisk indeks det havde, men har siden fundet ud af at siruppen indeholder næsten udelukkende fruktose, som sætter sig som fedt på leveren.
Jeg bruger derfor stort set ikke agavesirup længere - eller dvs., jeg bruger det op jeg har stående, og når det er brugt, bliver der ikke købt mere.

Sweet Freedom sirup:
Er et engelsk produkt, som findes i en lys og en mørk version, begge lavet udelukkende af saft fra æbler, vindruer og johannesbrød/carob. Siruppen indeholder 25% færre kalorier end sukker, har et lavere glykæmisk indeks og søder mere end sukker - og så indeholder det kun ca. 23% af den farlige fruktose som sætter sig lige på leveren som fedt (hvor agavesirup indeholder over 90%).
Det kan feks. bruges i kager, desserter, marinader, i varme drikke, på pandekager eller på brødet i stedet for honning, og det smager rigtig godt.
Jeg køber det hos Healthy Supplies i England, hvor 350 ml Light eller Dark Sweet Freedom koster ca. 3 pund. Jeg har ikke fundet det nogle steder i Danmark, og heller ikke billigere nogle steder i England.

Sukker/sødemidler:

Kokossukker/palmesukker:
En brun karamelagtig sukkertype, som udvindes af kokospalmen. Sukkeret indeholder kalorier og kulhydrater ligesom hvidt sukker, og bør dermed bruges med måde hvis man vil leve low carb, men til gengæld skulle det have et glykæmisk indeks på kun ca. det halve af hvidt sukker - og indeholde en del vitaminer og mineraler. Pga. den kraftige smag kan man i mange tilfælde også nøjes med lidt mindre mængde i forhold til hvidt sukker.
Jeg køber det hos Healthy Supplies i England, hvor 1 kg økologisk kokossukker koster ca. 10 pund - til sammenligning koster 250 g 58,00 kr. hos Helsam.

Stevia:
Indtil videre har jeg prøvet 3-4 forskellige Stevia produkter, som er lavet af verdens sødeste plante - den første var i flydende form, købt i Bilka, og den var meget grøn og meget lakridsagtig i eftersmagen.
Den anden flydende er købt hos iHerb og er fra NuNaturals - den er uden alkohol og er ikke ren flydende Stevia, men den søder stadig ekstremt meget, og har ikke den samme eftersmag som den grønne. Jeg har ikke brugt den så meget endnu, men vil tro den feks. er god til at søde hjemmelavet chokolade med, samt i desserter hvor man ikke skal bruge fylden fra sukker.
Jeg har også købt et rent Stevia pulver hos iHerb fra Now Foods - et meget koncentreret pulver som kan bruges på samme måde som den flydende udgave, i retter hvor fylden fra sukkeret ikke er nødvendig. Dette pulver svarer nok til MaxSød som kan fås i feks. Helsam.
Endelig har jeg, også hos iHerb, købt en Stevia blanding i små poser, hvor den er blandet op med Erythritol - egentlig det samme produkt som Sukrin+. Grunden til jeg har købt denne også, er at der i amerikanske opskrifter tit refereres til "packets of Stevia" - og så er det nemmere at dosere på denne måde, men det er absolut ikke noget must. Du kan lige så godt blande Sukrin og Stevia pulver selv - hvis du kan styre hånden med Stevia.

Sukrin/Sukrin+/Sukrin melis:
Jeg har indtil nu købt det i helsekosten/Helsam, hvor Sukrin normalt koster ca. 69 kr. for 500 g, Sukrin+ koster ca. 75 kr. for 250 g, og Sukrin melis koster ca. 69 kr. for 400 g.
Sukrin melis kan man dog lave selv ved at pulverisere almindelig Sukrin i en kaffekværn, med pulverdiscen til Bamix stavblenderen, eller en kraftig blender som Vitamix.
Sukrin+ kan man i princippet også selv blande med almindelig Sukrin og Stevia pulver (se ovenfor vedr. Stevia) - Sukrinen udligner den lakridsagtige eftersmag der kan være ved Stevia, og Stevia søder så meget at man ikke behøver bruge så meget Sukrin.
Pr. 1. november 2012 har Healthy Supplies i England nu også Sukrin og Sukrin melis, og de er faktisk billigere end Helsam - Sukrin koster 6,75 pund for 500 g, og Sukrin melis koster 5,99 pund for 400 g.
Nyeste nyt er at der skulle være kommet et Sukrin Gold produkt, som smager i retning af muscovado sukker, og som indeholder en vis mængde kalorier - men slet ikke i samme grad som almindeligt sukker
Det kan ses her på den norske hjemmeside for Funktionel Mad - hvornår det evt. kommer i de danske butikker må tiden vise.